Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010 10:45

Τι είναι η σκολίωση?

Οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης κατ’ επέκταση και η σκολίωση, είναι γνωστές στον άνθρωπο από τότε πού η όρθια στάση έγινε χαρακτηριστικό γνώρισμα του (Homo Erectus).


Πρώτος ο Ιπποκράτης (460 - 375 π.Χ.) χρησιμοποίησε τους όρους ‘σκολίωσις’, ‘κύφωσις’, ‘λόρδωσις’, για να περιγράψει τις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης.


Τι είναι η σκολίωση;


‘σκολίωσις’  < αρχ. ‘σκολιούμαι’  < ‘σκολιός’ = ‘στρεβλός’


Η σκολίωση αποτελεί τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με κύρια χαρακτηριστικά την πλάγια κλίση και στροφή των σπονδύλων στο μεγαλύτερο ποσοστό (οργανικές μορφές).


Η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει δηλαδή μια παραμόρφωση στην πλάγια κάμψη της, ενώ από πίσω μοιάζει με S ή C.

 

Σκολίωση και οσφυαλγία.


Αν και οι απόψεις διίστανται εντούτοις, οι οσφυϊκές σκολιώσεις που αρχικά είναι ασυμπτωματικές, με την πάροδο των ετών φαίνεται να  προκαλούν αλλοιώσεις που θα μπορούσαν ίσως να δικαιολογήσουν την εμφάνιση οσφυαλγίας.


Κληρονομικότητα.


Δεν έχει εξακριβωθεί απόλυτα η συσχέτιση ανάμεσα στην ιδιοπαθή σκολίωση και συγκεκριμένους αιτιολογικούς παράγοντες, παρόλα αυτά φαίνεται πως υπάρχει σαφής κληρονομική προδιάθεση.

 

Διάγνωση της σκολίωσης:


Η διάγνωση της σκολίωσης δε χρειάζεται περισσότερο από 1 λεπτό .


Κατά την εξέταση της πλάτης, η σκολίωση εμφανίζεται σαν μια ανώμαλη πλευρά στην κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη καθώς την κοιτάζουμε από πίσω, μπορεί να έχει τη μορφή του "S" ή "C".


Υπάρχουν άλλες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης εκτός από την σκολίωση;

ΝΑΙ !!!

  • Η κύφωση ή round back, είναι μια υπερβάλλουσα ανώτερη πίσω καμπύλη.
  • Λόρδωση , είναι μια υπερβάλλουσα χαμηλότερη πίσω καμπύλη.

 

Μερικές φορές ένας ασθενής με σκολίωση μπορεί επίσης να παρουσιάζει και ΚΥΦΩΣΗ ή ΛΟΡΔΩΣΗ.

Τι προκαλεί τη σκολίωση;


Κατά τον Nachemson μόνο το 15% των σκολιώσεων μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένα αίτια. Οι περισσότερες σκολιώσεις, δεν έχουν καμία γνωστή αιτία και καλούνται ιδιοπαθής.

Μερικές σκολιώσεις οφείλονται σε ανώμαλη ανάπτυξη κατά την εμβρυϊκή περίοδο, του σπονδυλικού άξονα και καλούνται ‘συγγενής σκολιώσεις’ ενώ άλλες, είναι το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος ή συστηματικής νόσου.

Κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών, η σκολίωση είναι πιο κοινή στα κορίτσια από τα αγόρια.

 

Σκολίωση και Αθλητισμός.


Το μονόζυγο, η κολύμβηση κι οποιαδήποτε άλλη μορφή αθλητισμού ΔΕΝ επηρεάζουν την παραμόρφωση όμως βελτιώνουν τις σωματικές ικανότητες, την λειτουργία της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος.

 

Λάθος αντιλήψεις σχετικές με την αιτιολογία.


Η κακή στάση.
Το βάρος από το ένα χέρι (σχολική τσάντα).
Η κακή διατροφή.
Η κακή κληρονομική καταβολή, για την οποία ευθύνεται τις περισσότερες φορές η μητέρα.
Η έλλειψη ήλιου.
Θεία τιμωρία.

 

Είναι η σκολίωση θεραπεύσιμη;


Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος της καμπύλης (γωνία Cobb) και την ηλικία του παιδιού.

Όσο ποιο νωρίς ανιχνεύεται η σκολίωση , τόσο περισσότερες επιλογές θεραπείας έχουμε. Όλες οι αλλαγές από τις κανονικές νωτιαίες καμπύλες πρέπει να ελεγχθούν από έναν ορθοπεδικό. Η φυσική εξέταση πρέπει να περιλάβει την αξιολόγηση με ακτινογραφίες της πλάτης του παιδιού.

Ο ορθοπεδικός παρακολουθεί την εξέλιξη του παιδιού για μια χρονική περίοδο και καθορίζει εάν η καμπύλη αυξάνεται με τον χρόνο. Οι ακτινογραφίες γίνονται παράλληλα με τη φυσική εξέταση.

 

Θεραπεία


Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της σκολίωση, η συντηρητική αγωγή με χρήση κηδεμόνα και η χειρουργική επέμβαση.

 

Κηδεμόνες –

 

Ειδικά εξωτερικά στηρίγματα που αποτρέπουν την πρόσθετη καμπή της σπονδυλικής στήλης, και στη πλειονότητα θα αποκαταστήσουν τη σπονδυλική στήλη στην ευθεία . Τα στηρίγματα χρησιμοποιούνται ενώ το παιδί μεγαλώνει. Κατά τη διάρκεια χρήσης του κηδεμόνα, τα παιδιά είναι σε θέση να συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες. Οι κηδεμόνες Boston και CRASS Chêneau Brace είναι παραδείγματα δύο τύπων συντηρητικής αγωγής.


Χειρουργική επέμβαση “ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ”.

 

Σε μεγάλες παραμορφώσεις η χειρουργική επέμβαση θεωρείται απαραίτητη εάν το πρόβλημα της σκολίωσης επιδεινωθεί και κινδυνεύσει η ισορροπία στην υγεία του ασθενούς. Ο ορθοπεδικός διορθώνει στο χειρουργείο, την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης όσο το δυνατόν περισσότερο και την κρατά σε ισχύ.


Πώς ταξινομείται η σκολίωση ;


Παιδική σκολίωση: παιδιά μικρότερα από 3 ετών
Νεανική σκολίωση: μεταξύ των ηλικιών 3-10 ετών
Εφηβική σκολίωση: μετά την ηλικία 10 ετών

 

 Συμπέρασμα.

Σε κάθε περίπτωση η σκολίωση είναι ένα πρόβλημα που σήμερα αντιμετωπίζεται εύκολα. Η έγκαιρη διάγνωση από τον παιδίατρο ή τον ορθοπεδικό, εξασφαλίζει την σίγουρη και γρήγορη αποκατάσταση του προβλήματος. Η σωστή επιλογή κηδεμόνα, η συνεχής άσκηση (ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ & ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ) υπό την καθοδήγηση του ειδικού , η αποδοχή και η συνεργασία του παιδιού, καθώς και η στήριξη της οικογένειας στη προσπάθεια αυτή , βοηθούν τα μέγιστα.

 

ΚΑΝΟΝΑΣ
Το πρόβλημα της σκολίωσης λύνεται τη στιγμή που το αποδεχόμαστε.

 

Μιχάλης Δ. Κρασσάς CPO
Ορθοπεδικός τεχνικός Εμβιομηχανικός.
TECHNIQUES DE FABRICATION DE PROTHESES – D’ORTHESES
Επιστ. διεύθυνση ORTHOAnalysis Lab

A.M.: 5247090609

 

Βιβλιογραφία:
"Scoliosis and other spinal deformities" John Moe , Robert Winter, David Bradford and John Lonstein, "Clinical Biomechanics of the Spine" Augustus White III and Manohar Panjabi, Cotrel Y, Morel G, Rey JC: "La scoliose idiopathique", Ι. Βαλαβάνης "Παραμορφώσεις της Σπονδυλικής Στήλης η Συντηρητική  Θεραπεία", "Combined idiopathic Kyphosis and scoliosis. An analysis of the lateral spinal curvatures associated with Scheuermann’s disease” Deacon P, Berkin CR, Dickson RA, Krassas M, Ergeletzis D, Mavros Ch. Non-invasive treatment of Adolescent Idiopathic Scoliosis: asymmetric dynamic brace Crass Cheneau®. Scoliosis 2016.

 

 

Προσοχή

 Τα άρθρα της ιστοσελίδας έχουν σκοπό την πληροφόρηση και μόνο. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποκαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Θα πρέπει να διαβάζετε τα άρθρα προσεκτικά και να αξιολογήσετε τις πληροφορίες πάντοτε με την βοήθεια του θεράποντα ιατρού σας.

 


Copyright © 2006 M. KRASSA | All Rights Reserved

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΕΡΙΚΗ Η’ ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ Η’ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ


 

Διαβάστηκε 25757 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 16:52

Δείτε το Video

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αποτελέσματα θεραπείας σκολίωσης »

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Νέα Άρθρα

Δωρεάν Πελματογράφημα

Otto Bock

OSSUR